STROJNE GLAZURE - ESTRIH

 

Glazura je pod na bazi cementa, koji je namijenjen za ravnanje  betonske podloge, na koju se postavljaju podne obloge.
          Podnosi velika mehanicka opterecenja u prostorijama. Izrada se izvodi po posebnom postupku, cime se stvara pod dovoljno otporan na mehanicka opterecenja, vlagu i razna ostecenja, na koji se kasnije postavljaju razlicite podne obloge. Postavljanje podnih obloga se kvalitetno izvodi na vrlo ravnoj podlozi, sto se postize kvalitetnom izradom glazure.

        
Vazna namjena glazura je hidroizolacija. Posebne rezultate u izolaciji od vlage su pokazale plivajuce glazure. Plivajuca glazura je  potpuno odvojena od poda i stiropora.
Osnovni sastojci smjese za izradu glazura su cement, pijesak granulacije 0-4 mm i voda. Smjesi se moze dodavati sitni pijesak, cime se olaksava ravnanje. Voda se dodaje u vrlo malim kolicinama, tako da je smjesa skoro potpuno suha. Kvalitetnom izradom se sprecava pojava napuklina i drugih ostecenja tokom susenja.
         Pripremljena smjesa se nanosi na prethodno postavljeni izolaciski sloj, koji ima vise namjena:
      • Sluzi za zastitu od vlage;
      • Termoizolacija poda;
      • Zvucna izolacija poda.
         Kao izolacioni sloj se koristi tvrdi ili polutvrdi stiropor, koji se najcesce postavlja u dva sloja. Na ivicama poda se postavljaju trake od stiropora odgovarajuce debljine i visine, cime se krajevi glazure stite od vlage i sprecava se prenos zvuka na zidove. Na stiropor se postavlja PVC folija, odnosno gradevinski najlon.
         Na izolacioni sloj se nanosi pripremljena smjesa cementa, agregata i vode, koja se pravilno rasporedi i poravna. Nakon isusivanja po podu se moze kretati, a viskovi trake stiropora na ivicama se odstrane.

         Izrada glazure zahtijeva veliko iskustvo i strucnost. Nestrucno izvedeni radovi mogu dovesti do pojave pukotina na povrsini

Zasto stavljati strojne podne glazure?

Pod je vizualno dominantna ploha u interijeru koja svojom velicinom i obradom diktira ostale elemente, te ga je dobro prvog definirati.

Glazura se stavlja radi izravnavanja i niveliranja betonske podloge u svrhu dobivanja kvalitetnog i ravnog podsloja za zavrsni pod.

Strojne glazure su i kvalitetan izbor za dugorocno rjesenje problema izolacije, od hidroizolacije u podrumskim prostorima, do rjesavanja problema zvucne izolacije na etaznim prostorima.

Prednost strojne izrade glazura je krajnja kvaliteta dobivene glazure koja na svakom dijelu povrsine odrazava ista svojstva.

Kvarcni i Zagladeni Betonski Podovi

 

Sve visi zahtjevi investitora, arhitekta ili narucitelja radova predstavljaju za neke izvodace izazov a za neke ne mogucu misiju.
Da bi se isplanirao i proizveo kvalitetan betonski pod treba se osvrnuti na sljedece zahtjeve:

- Nosivost
- Ravnina
- Odvodnje vode (padovi)
- Otpornost na habanje
- Proizvodni troskovi
- Niski troskovi odrzavanja